Mijn verhaal
Als gepassioneerd triatleet overwoog ik in 2012 om te stoppen met sporten vanwege aanhoudende rugklachten. Kinesitherapie en osteopathie konden wel tijdelijk verlichting brengen maar de blessure kwam telkens terug. Dit leidde me naar een zoektocht, waarin ik ontdekte wat core stability en Chi Running voor mijn lichaam konden betekenen. In dit proces kwam ik ook in aanraking met de Feldenkrais-methode, wat mijn interesse in het lichaam en zijn werking nog verder aanwakkerde.
Omdat ik mijn passie graag wilde delen, begon ik lessen core stability te geven aan de buren. Ik kreeg enthousiaste reacties en dus huurde ik de sportzaal van het buurtschooltje en gaf steeds meer uren les, aan buurtbewoners maar ook aan atleten uit de triatlonclub waarvan ik lid was. Ik begon ook met persoonlijke begeleiding van atleten. Ik gaf looptechnische trainingen en ondersteunde atleten bij hun revalidatie van loopblessures.
Tijdens de cursus Remotion opende zich een nieuwe wereld voor mij: de myofasciale ketens. Deze kennis bleek uiterst waardevol in mijn coaching, waardoor ik besloot om individuele sessies bij de lesgever Matthias Weemaels te volgen. Op die manier kwamen flexibiliteit, focus op de voeten en loaded movement ook in mijn lessen aan bod. Een cursus eutonie die ik volgde, zorgde er dan weer voor dat ik extra aandacht besteedde aan het evenwicht tussen spanning en ontspanning van de spieren. Zo evolueerden mijn lessen telkens weer naarmate ik zelf nieuwe inzichten kreeg en die steeds probeerde toe te passen.
Op een gegeven moment vroeg een 72-jarige vrouw mij om haar te helpen. Ze wilde het plaatsen van een heupprothese zo lang mogelijk uitstellen en had haar hoop op mij gevestigd. Na een korte screening gaf ik haar gerichte, eenvoudige oefeningen, en na enkele weken was ze nagenoeg pijnvrij. Deze ervaring heeft mijn interesse in revalidatie verder aangewakkerd en mijn doelgroep verbreed. Sindsdien werk ik bijna wekelijks met mensen met beperkingen, zoals protheses of chronische pijn. Ik merk dat er vaak een gebrek is aan kwalitatieve en aangepaste beweeglessen in groepsverband voor deze doelgroep.
De opleidingen en cursussen die ik heb gevolgd, waren vaak kort, maar ze maakten me telkens weer enthousiast. Ik pas de nieuwe kennis toe in mijn dagelijks leven en in de begeleiding van anderen. Soms kan een kleine aanpassing een grote impact hebben en mijn visie op bewegen nog meer verbreden.
Mijn grootste kracht ligt in mijn vermogen om te observeren en te voelen wat een beweging, houding of wijziging teweegbrengt in een lichaam. Ik sta open voor zowel klassieke als alternatieve denkwijzen en kan bewegingen en houdingen goed imiteren om me in te leven in de ervaring van anderen. Voor mij is lichaamsbewustzijn dan ook de sleutel om met zoveel mogelijk comfort te kunnen bewegen. Ik ben er waakzaam voor mensen hun eigen tempo te laten volgen en nooit méér te vragen dan wat op dat moment binnen iemands mogelijkheden ligt. Het gaat niet in de eerste plaats om prestaties maar om het welzijn van ieder mens, hoe beperkt zijn mogelijkheden misschien ook zijn.
Na meer dan tien jaar ervaring in dit veld, inclusief mijn eigen blessuregevoeligheid, heb ik een uitgebreide en ruimdenkende kennis opgebouwd. Ik merk dat de mensen die ik begeleid mijn aanpak als kwalitatief ervaren, zelfs wanneer ze een medische achtergrond hebben, zoals kinesitherapeuten of artsen.
​


